כניסה
דפי Wiki
כיצד להשתמש באתר Wiki זה
מסדי נתונים

"בסיס נתונים (או מסד נתונים, ובאנגלית database או בקיצור DB) הוא אמצעי המשמש לאחסון מסודר של נתונים במחשב, לשם אחזורם ועיבודם. בסיס נתונים מאוחסן באמצעי אחסון מגנטי, בדרך כלל דיסק קשיח, המאפשר גישה ישירה לנתונים. הגישה לבסיס הנתונים נעשית באמצעות תוכנה ייעודית - מערכת לניהול בסיס נתונים (DBMS - Database Management System). בסיס הנתונים בנוי לפי מודל לאחסון הנתונים, כמו מנגנונים פנימיים למיון ולחיפוש.

המודל הנפוץ ביותר היום, הוא המודל הטבלאי שמכונה גם יחסי. במודל זה בסיס הנתונים בנוי מטבלאות, כאשר כל טבלה מכילה מידע על ישות מסוימת (לדוגמה, לקוחות במערכת בנקאית). בכל טבלה יש רשומות (שורות), כאשר כל רשומה מתייחסת למקרה ספציפי (למשל לקוח מסוים). לכל רשומה בטבלה יש מפתח ראשי - שמזהה באופן ייחודי את הרשומה. הקשר בין הרשומות בטבלאות שונות נעשה באמצעות שדה מפתח זר כאשר מספר הפעמים בו יכול להיות משויך המפתח לרשומה ספציפית בטבלה האחרת מגדיר את ריבוי הקשר(יחיד לרבים - רבים לרבים וכו'). שליפת מידע ופעולות עדכון בבסיס נתונים טבלאי נעשות באמצעות שפת SQL, המהווה ממשק המאפשר גישה לנתונים מבלי להתייחס לאופן שמירתם בבסיס הנתונים.

יחידת הנתונים הקטנה ביותר בבסיס הנתונים היא השדה (field). בנתוני אזרח במרשם התושבים, למשל, מספר הזהות, השם הפרטי, ושם המשפחה הם שדות בטבלה. השדה חייב להיות מסוג מסוים, שמגביל את הזנת הערכים לו לאותו סוג נתונים. כך, למשל, שדה שהוגדר מספרי לא יוכל להכיל תווי אותיות.

אוסף כל השדות המתארים את האזרח הוא הרשומה (record) של אותו אזרח. לכל רשומה יש מפתח ראשי (primary key), המשמש לזיהוי חד-משמעי שלה. מפתחות משניים משמשים לאיתור מהיר של רשומות ולקישור בין רשומות. ברשומת האזרח, מספר הזהות משמש כמפתח ראשי, ושם המשפחה והשם הפרטי משמשים כמפתח משני. מפתח המורכב מכמה שדות קרוי מפתח מורכב."      [ סיום ציטוט מויקיפדיה]

מודל ישויות-קשרים    Entity Relationship Data Model - ERD הוא התאור של היישויות המערכת והקשרים בינהם.

כל יישות היא אובייקט אותו אנו מעונינים לייצג בבסיס הנתונים (טבלה). לכל אובייקט יש תכונות (שדות)  וקשרים לאוביקטים אחרים.

קשרים אפשריים בין יישויות :

קשר אחד לרבים: (M:1 ) כל מופע של ישות אחת יכול להיות קשור לכמה מופעים של היישות השניה. אך כל מופע של הישות השניה קשור רק למופע אחד של הישות הראשונה.

בדוגמה :  כל תלמיד קשור רק לכיתה אחת אבל בכל כיתה יכולים להיות כמה תלמידים.

איך נייצג את הקשר : כדי ליצג את הקשר נוסיף ליישות תלמידים (בצד של הרבים בקשר) את המפתח הראשי של היישות כיתות (בצד של האחד בקשר.)

השדה שנוסף לטבלת התלמידים - כשדה רגיל , מכונה מפתח זר Foreign Key .(שדה רגיל בטבלה שהוא מפתח ראשי בטבלה אחרת.)

הערה:  בשלבים הראשונים של ניתוח היישויות והקשרים נטפל רק במפתחות הראשיים , מפתחות זרים ושדות נוספים הדרושים לייצוג הקשרים)

קשר רבים לרבים (M:M)  כל מופע של ישות אחת יכול להיות קשור לכמה מופעים של היישות השניה אך גם כל מופע של הישות השניה קשור למופעים רבים של היישות הראשונה.

קשר M:M

בדוגמה :  כל תלמיד יכול ללמוד מקצועות רבים  ובכל מקצוע יכולום ללמוד תלמידים רבים.

כל קשר המחבר בין תלמיד למקצוע צריך לשאת עליו את המידע על האובייקטים המשתתפים בקשר ולפעמים גם נידע נוסף ( למשל ציון תלמיד במקצוע)

מאחר והקשר צריך לשאת מידע יש להוסיף יישות חדשה שתכיל שדות מתאימים לשמירת המידע הנדרש.

יישות (טבלה) חדשה = יישות קשר נוספת לתרשים . יישות קשר

המפתח הראשי שלה מורכב מהמפתחות הראשיים של היישויות הקשורות אליה.

כל שילוב של ת.ז. תלמיד וקוד מקצוע מסמל שיבוץ של תלמיד במקצוע מסויים ויכול להכיל מידע על הקשר הזה : שנת לימוד, מי המורה, הציון הסופי וכ"ו.

שונה לאחרונה ב- 20/12/2009 19:25  על-ידי דיתה אוהב ציון

דף הבית צור קשר על בית הספר תקנון האתר מפת האתר