כניסה
החדר של ליבי
חדר הסטוריה

תלמידים יקרים!

המונח "היסטוריה" מקורו במילה יוונית קדומה, שמשמעותה תיאור וחקירה של מאורעות שונים.
הראשון שכתב היסטוריה היה הרודוטוס ,שחי במאה החמישית לפני הספירה וכתב על תולדות המלחמה בין היוונים לפרסים, לפיכך מכונה הרודוטוס "אבי ההיסטוריה". היסטוריון חשוב  נוסף שחי בתקופתו של הרודוטוס היה תוקידידס. היסטוריון זה כתב על מלחמה גדולה שנערכה  בין היוונים בתקופתו(תולדות מלחמת הפלופונז).תוקידידס האמין שכדי לכתוב היסטוריה חובה לחקור את המאורעות ולא להסתמך בעיקר על סיפורים כפי שעשה הרודוטוס. לפיכך מכונה תוקידידס "אבי ההיסטוריה המדעית".

ההיסטוריה מסתמכת בעיקר על תיאורים סיפרותיים כתובים, עם זאת היא נשענת גם על מקורות אחרים כמו: ממצאים ארכיאולוגים שונים(מטבעות, כלים,לוחות אבן,שרידי מבנים וכו'..), סוגי מסמכים שונים, עדויות בע"פ ועוד. למעשה חקר ההיסטוריה יכול להסתמך על כול ממצא שהוא , ולפיכך תחום החקירה ההיסטורי אינו מוגבל לעדות וממצא מסוים.

מאחר שההיסטוריה עוסקת באנשים, הרי שאינה יכולה לעולם להיות מדע מדויק. ההיסטוריה מנוצלת לצרכים: פוליטים, חברתים, אישים ואחרים. ולפיכך עלינו להיזהר מלהפוך מקור היסטורי כול שהוא לעובדה היסטורית ותמיד עלינו לחשוב אלו מניעים עומדים מאחורי מקור זה. ומכאן נשאלת השאלה האם יש בכלל עובדה היסטורית? על כך ניסה להשיב ההיסטוריון שלמה זנד בספרו "האינטלקטואל האמת והכוח"(2002):"האמת(העובדה) בניגוד לקלישאה( האימרה) הידועה, אינה נמצאת לעולם באמצע. היא תמיד שוכנת במקום לא ידוע מראש שהמאמץ להגיע אליו לא יסתיים לעולם"(עמ' 201).

ההיסטוריה הינה מסע דינמי, מרתק, מורכב ומתיש. ההיסטוריה הייתה תמיד חלק בלתי נפרד מקיומה של כול חברה אנושית, בעבר היא הייתה חלק בלתי נפרד  מזהות שבטית,דתית,גיאוגרפית ואף לאומית. במאה ה 19 עם התפתחות הלאומיות המודרנית, הפכה ההיסטוריה לאחד הכלים החשובים ביותר בבניתה של מדינת הלאום החדשה ובגיבוש החברה סביבה. בסופו של דבר ההיסטוריה שיחקה בעבר תפקיד חשוב,  וממשיכה גם קיום למלא אחר תפקיד זה.
  נכתב על ידי אורן חוגי

הרודוטוס-מכונה אבי "ההיסטוריה"                            תוקידידס-ההיסטוריון המדעי הראשון

הרודוטוס-מכונה גם אבי ההיסטוריה                              תוקידידס-ההיסטוריון המדעי הראשון
תמונה זו תופיע רק בתצוגות Web Part של שאילתות תו