על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

• קולנוע
  • מחול
  • מוזיקה

ברוך אגדתי תרם רבות לפיתוח התרבות בישראל. הוא היה פעיל בתחומי האמנות, הקולנוע והמחול, והגביר את המודעות התרבותית חברתית בקרב הקהל הרחב. הוא נולד בעיירה בבסרביה שבמולדביה. את ילדותו עשה באודסה. בשנת 1910 נסע לישראל ולמד אצל בוריס שץ (Boris Shatz) ב"בצלאל", ירושלים. בשנת 1914 גורש מהארץ על ידי הטורקים שראו בכל תושב רוסי אויב והוא נאלץ לחזור לאודסה.

בין השנים 1914 ל- 1919 למד בבית הספר לריקוד וציור שבאודסה, ואף לימד שם בלט קלסי, ציור ומוזיקה. בבית הספר באודסה קיבל את השם אגדתי. בשנת 1919 עלה ארצה, הופיע ברסיטל מחול, והיה לאמן הישראלי הראשון שיצא מהארץ לבמות מערב ומזרח אירופה. רק לאחר שהופיע בחוץ לארץ קצר הצלחה בארץ.

אגדתי היה בין היוצרים הראשונים של הריקוד הארצישראלי המקורי כגון ריקוד ה"הורה אגדתי", "אקסטאזה תימנית" ו"תפילות שחרית". הוא יצר פסיפס של ריקודי דמויות שנשאבו מהנוף העדתי של ארץ ישראל וכולל אף את דמות הערבי. דמויות אלה רקד בעצמו. אגדתי רצה לתת ביטוי לחיי היישוב היהודי שבתוך הסביבה הערבית. הוא שילב בין מחול אקספרסיוניסטי גרמני לדמויות תנ"כיות וריקודים ערביים ותימניים.

בשנות העשרים והשלושים יזם נשפי פורים, תחרויות יופי ועדלוידות בתל אביב. הוא חיפש דרכים ליצור אווירה אמנותית כוללת, רב-תחומית, מעין "הפנינג". הדבר עורר התנגדות רבה בקרב המגזר הדתי.

בסוף שנות העשרים החל לעסוק בקולנוע. בשנת 1929 הפיק עם אחיו יצחק סרט בשם "יומן תל אביבי" שהוצג בקולנוע "מוגרבי", ובשנת 1935 ערך את הסרט הראשון דובר עברית בשם "זאת היא הארץ". סרט זה תיאר את המפעל הציוני והיה תיעודי למחצה, את השירים לסרט כתב אלכסנדר פן. הסרט זכה להצלחה גדולה מאוד.

בשנת 1940 חזר לצייר ובשנת 1955 חזר ללמוד ציור בפריז ובפירנצה.

אגדתי חי בעוני רוב חייו. הוא התגורר בצריף שניתן לו על ידי ראש עריית תל אביב, מאיר דיזנגוף. בשנת 1976 הוענק לו התואר "יקיר תל אביב", ובאותה שנה נפטר.

מקורות וקישורים
תולדות הריקוד בישראל, פרק א', ברוך אגדתי
STEVEN SPIELBERG JEWISH FILM ARCHIVE

אגדתי - ויקיפדיה
אתר ארגון המרקידים והכיראוגרפים לריקודי עם בישראל
אתר Dance Life

כתב: פיטר מלץ

מילות מפתח:
קולנוע, מחול, מוסיקה, היצירה הישראלית.

ברוך(קאושינסקי) אגדתי, מתוך אתר ויקיפדיה
תוספות גולשים