על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

• מוזיקה
  • וידאו

אמנית מיצגים ומוזיקאית אמריקאית

לורי אנדרסון, זמרת-עם אורבאנית אשר אינה חוששת לדבר על נושאים רגישים, אישיים וחברתיים כגון פוליטיקה, כלכלה ואהבה, זכתה להכרה בינלאומית בתחילת שנות השמונים. היא נחשבה לפורצת גבולות בתחומי המוזיקה והאמנות, ואף הצליחה לשלב בין שני התחומים הללו במיצגים חדשניים שבהם שילבה טכנולוגיה מתקדמת ואמצעי מדיה רבים. במהלך השנים הצליחה אנדרסון ליצור אמנות אוונגרדית וחדשנית.

לורי אנדרסון נולדה בשיקגו למשפחה מרובת ילדים. בילדותה למדה לנגן בכינור והייתה נגנית בתזמורת הסימפונית לנוער בשיקגו. בשנת 1969 סיימה לימודי ספרנות מדעית לתואר ראשון בקולג' "ברנרד"
(Barnard) והמשיכה ללימודים בתחום הפיסול באוניברסיטת "קולומביה" (Columbia) שבניו יורק.

משסיימה את לימודיה החלה ללמד היסטוריה בכמה קולג'ים בניו יורק. היא החליטה לעניין את התלמידים בנושא באמצעות מופעים קטנים שבהם סיפרה את הסיפור ההיסטורי. פעולה זו הציתה במוחה את הרעיון למיצגים.

סצנת האמנות בתחילת שנות השבעים בניו יורק הייתה בעלת אופי חדשני וניסויי. אנדרסון הושפעה מהאווירה ובייחוד מהאמן ויטו אקונצ'י (Vitto Acconci), והחלה להפיק מיצגים שאותם הציגה בחללים אלטרנטיביים (לא רשמיים) ואף ברחוב. דוגמה למיצג שלה מתקופה זו היא המיצג "דואט על קרח" (Duet on Ice) שבמהלכו עמדה אנדרסון על גוש קרח וניגנה בכינור. כאשר נמס כל הקרח הסתיים המיצג.

משנות השמונים ואילך יצרה אנדרסון מיצגים תיאטרליים גדולים ובהם שילבה יחדיו תחומי יצירה אחדים: מוזיקה, וידאו, סיפור סיפורים, הקרנת דימויים ופיסול. למשל "סט וירטואלי" (Virtual Set), "הודיני" ו"מלון הבובות"  בהופעות אלה נודעה אנדרסון כפרפורמרית כריזמטית ביותר. היא הופיעה עם מוזיקאים נודעים כגון לו ריד (Lou Reed) ופיטר גבריאל (Peter Gabriel). הנודע מבין הופעותיה היא סדרת ההופעות
(1983) "IV-I - ארצות הברית". ההופעות התבססו על מתכונת של מעין אופרה שהתייחסה לארבע נושאים אופייניים: תחבורה, כסף, פוליטיקה ואהבה, וכללו הקרנה של אלפי שיקופיות ווידאו קליפים. היא אף הוציאה סדרת תקליטים. השיר הראשון שזכה להצלחה בינלאומית היה השיר "או סופרמן"
(O Superman) שהופיע בתקליטה הראשון "מדע גדול" (Big Science). תקליטיה האחרים הם: "מר שובר לבבות" (1984) (Mister Heartbreak), "מלאכים משונים" (Strange Angels), "השפה היא וירוס" (1958)
(Language is a Virus), "בית האמיצים" (1986) (Home of the Brave), "אדום זוהר" (1994)
(Bright Red), "המכוער עם התכשיטים" (1995) (The Ugly One with the Jewels) ו"חיים על מיתר"
(2001) (Life on a String).

לורי אנדרסון הציגה את יצירותיה במקומות רבים ומכובדים, ביניהם, מוזיאון "גוגנהיים" (Guggenheim) בניו יורק וב"מרכז פומפידו" (Pompidu Center) בפריז.

מקורות

Ferrier. Jean Louis (1999), Art of the 20th Century, Edition du Chene, Turin, p. 835.
Laurie Anderson - Biography Discography Lyrics Photos
Laurie Anderson