על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר
עמלנט משרד החינוך דף בית


מוזאון הגוגנהיים בבילבאו, פרנק גהרי Guggenheim Museum In Bilbao, Frank Gehry
1997-1991 בילבאו, ספרד

מוזיאון הגוגנהיים בבילבאו שבספרד עוצב על ידי הארכיטקט הצפון אמריקאי, פרנק או. גהרי.
המוזיאון הוקם בזכות יוזמה מכוונת של הרשויות, כתרומה לתהליך ההשתקמות של המדינה הבסקית מבחינה כלכלית וחברתית, וכן על מנת להעניק לעיר מוקד משיכה תיירותי אירופי.

המוזיאון נבנה על שטח עצום בגודלו במרכז העיר, שלצדו האחד זורם נהר הנרוויון. המבנה עצמו הוא שילוב של מעטפות המתחברים ונקשרים זה בזה באופן מקוטע במעין מפרקים. הצורות עצמן הן בלתי שגרתיות באופן מוצהר; הן מתעקלות ומעוקמות ויוצרות מעין תנועה עדינה ומורכבת בינן לבין עצמן.

לבניין נוכחות כשל פסל הניצב במרכז העיר, ובאופי המבני שלו הוא נקשר לזרם הדקונסטרוקטיביסטי שצמח והתפתח באדריכלות של שלהי שנות השמונים. הצורות המרכיבות את המבנה מכוסות טיטניום, חומר שנועד לשמור את עמידותן לאורך זמן רב. כמו כן המבנה כולל קירות זכוכית רחבים המעניקים לו שקיפות ואור רך שחודר אליו מבלי לפגוע ביצירות האמנות המוצגות בו.

פתח הכניסה למוזיאון ממוקם בדיוק ממול אחד הרחובות הראשיים בעיר. הרעיון היה להביא את העיר היישר לפתחי המוזיאון, ואת האמנות לתוך רחובות העיר. גרם מדרגות המהווה שינוי בנוף המבנים המסחריים של היום-יום מוביל את ההולכים לתוך החלל הראשי של המוזיאון. המדרגות מותאמות לפערי הגובה הנוצרים כתוצאה מהיחס בין הנהר לעיר.

החלל המרכזי מוביל את המבקרים אל תוך לבו של המוזיאון, האטריום. על חלקו העליון של האטריום חולש מבנה תקרה בנוי מתכת המעניק לחלל תחושת חום ומאפשר כניסת אור.

מהאטריום ניתנת למבקרים הזדמנות להביט על החזית המרשימה של המוזיאון מתוך מרפסת הנתמכת על ידי עמוד אבן רחב בודד.

גרם מדרגות נוסף מוביל את המבקרים לעבר המגדל המפוסל, המשתלב באופן מרתק עם האדריכלות הכוללת של העיר, ואף מאפשר יציאה לכיוון העיר.

אולמות התצוגה מאורגנים בשלוש קומות סביב לאטריום המרכזי, ומחוברים באמצעות מערכת של שבילים מתעקלים, מעליות זכוכית וגרמי מדרגות היוצרים מעין מטפורה לעיר. שטחי התצוגה, מתפרסים על כתשע-עשרה גלריות. עשר מתוכן בנויות באופן קלסי, בעוד שלתשע האחרות צורה ארכיטקטונית בלתי שגרתית. הגלריות עצמן רחבות במידותיהן אך עם זאת אינן מעוררות במבקר תחושה מאיימת ובלתי נעימה.

הצורה הארכיטקטונית הכללית והקונטקסט של כל גלריה מקיימים ביניהם קשר הרמוני. נוכחותו של האטריום במרכז המבנה מאפשרת להביט מזוויות שונות על חללי התצוגה, ומעצימה את תחושת התנועה הזורמת של המבנה.

מקורות

Guggenheim

כתבה: גליה כהן

מוזיאון הגוגנהיים, בילבאו, מתוך אתר ויקיפדיה
מוזיאון הגוגנהיים, בילבאו, מתוך אתר ויקיפדיה
תוספות גולשים
דף בית | פעילות מקוונת | יוצרים רב-תחומיים | ציר זמן | מאגר תמונות
על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר | פורום