על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

ציור, תאוריה
  • ציור
  • תאוריה

צייר בריטי, מראשוני ומקדמי תנועת הפופ ארט, תיאורטיקן ומחנך בתחומי האמנות והעיצוב.

המילטון נולד בשנת 1922 בלונדון. בנעוריו החל ללמוד אמנות בשעות הערב. בשנת 1936 עבד בחברת החשמל הבריטית כפרסומאי. שנה לאחר מכן המשיך את עבודתו כפרסומאי בחברת "ריימן" והמשיך את לימודי האמנות בכמה בתי ספר: במכללה לאמנות ולעיצוב "סיינט מרטינס", בבית הספר הטכנולוגי "וסטמינסטר", ובשנים 1941-1938 למד ציור באקדמיה המלכותית לאמנות. בין השנים 1945-1941 עבד כרשם מסחרי. בשנת 1946 המשיך את לימודיו באקדמיה המלכותית לאמנות, אך בסיום שנת הלימוד נאמר לו שלא יוכל להמשיך כי רמת עבודתו אינה מספקת. בין השנים 1951-1948 למד ציור בקולג' לאמנות "סלייד".

בשנת 1950 הציג בלונדון את תערוכת היחיד הראשונה שלו שבה הציג הדפסים. בשנת 1951 הציג את עבודותיו הראשונות שהחלו לבטא את סגנונו האישי. שנה לאחר מכן החל ללמד טיפוגרפיה ועיצוב תעשייתי בבית הספר המרכזי לאמנות ואומנות. חברו לסגל ההוראה היה אדוארדו פאוליזי, שאתו ייסד את "קבוצת העצמאים" קבוצה של אמנים ואינטלקטואלים שהתאספו לדון בהשפעות הטכנולוגיה על התרבות הפופולרית.

בשנת 1955 הציג ציורים שהושפעו מהקוביזם. באותה שנה הציג את התערוכה "אדם, מכונה ותנועה". בשנת 1956 החל לעסוק באופן מעמיק בהשפעת מבצעי שיווק ופרסום שונים על התרבות. בעקבות התעניינות זו יצר את קולז' הפופ ארט הראשון, וכך הביא למעשה לתודעת הציבור את זרם הפופ ארט שהחל " הכורעתלצמוח באותן שנים. את הקולז' יצר לזה המחר", תערוכה קבוצתית של חברי "קבוצת העצמאים". הקולז' שימש ככרזה לתערוכה והופיע אף בקטלוג. המילטון כינה את העבודה בשם ארוך ומסקרן: "מהו בדיוק זה שעושה את הבתים של היום כל כך שונים, כל כך מושכים ?" (1956).

עוד יצירה מפורסמת מאותן השנים היא העבודה $he ("היא"). האות הראשונה בשם היצירה מעוצבת כסימן הדולר ומרמזת על מוצרי הצריכה הביתיים המתוארים ביצירה, מוצרים המיועדים לנשים בתרבות ההמונים.

היבט אחר ביצירתו של המילטון בא לידי ביטוי בציורים שבנושאם מתמקדים בהשפעת אמנות הצילום על הציור. בשנות השמונים והתשעים המילטון מפתח ומסגנן צורת ביטוי המשלבת ערכים ציוריים וצילומיים על מנת להצביע על תופעות פוליטיות וחברתיות. למשל: יצירותיו "המדינה", "האזרח", "האובייקט" התלויות בטייט גלרי בלונדון. בכולן מובלטת על רקע ציורי מטושטש דמות צילומית המייצגת ישות או ממסד: השוטר המפזר הפגנות, דמותו של ישו או דמות של עובר אורח.

המילטון זכה להכרה ולכבוד רב מצד הממסד האמנותי. הוא לימד בבתי ספר מעולים בלונדון, אצר והציג תערוכות רבות בעולם. המפורסמות שבתערוכותיו הן התערוכותיו הרטרוספקטיביות שהוצגו במוזאון הגוגנהיים בניו יורק (1974) ובמוזאון הטייט בלונדון (1979), למשל התערוכה שאצר על מרסל דושאן. באוסף הטייט גלרי מוצגות כמה מיצירותיו החשובות.

מקורות

פייפר, דיויד (1984), אנציקלופדיה לאמנות ופיסול, כרך ד',הוצאת כתר, ירושלים, עמ' 75.

Jean Louis Ferrier(1999), Art of the 20th century Edition du Chene, Turin, pp. 533, 683, 832.
Read, Hearbet (1974), A concise history of modern painting, Thames and Hudson, pp. 299, 303, 350.
WWW Pop Art - Richard Hamilton
Artnet - Hamilton, Richard