על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

• עיצוב
  • ציור
  • תאוריה

יוהנס איטן, צייר ומעצב ממוצא שוויצרי, היה ממובילי המורים ב"באוהאוס", מייסד שיעורי המבוא לאמנות מעשית מודרנית ומפתח תורת הצבעים.

לאחר שלמד לימודים מדעיים הקדיש את עצמו איטן לציור. הוא החל לצייר אחרי שנחשף לציורי קבוצת
ה"הפרש הכחולבמינכן ולקוביזם  בפריז. הוא למד ציור בשטוטגרט אצל אדולף הולצל (Adolph Holzel) . הולצל ביסס את הוראתו על מרכיבי הצבע והצורה, והתייחס לצורה ולצבע כמרכיבים עצמאיים ונפרדים מתוכן הציור. דוגמה לציור של איטן המשלב את ההשפעות האקספרסיוניסטיות והקוביסטיות הוא הציור צליל כחול ירוק (Blau-Gruner Klang-1917).

בשנת 1916 פתח איטן בית ספר פרטי לציור בווינה, ובו היה המורה היחיד. בבית הספר פיתח את קורס המבוא לציור מודרני. בקורס זה הציג בפני הסטודנטים את אופי החומרים העומדים לשימוש הצייר, ועודד כל סטודנט לפתח קשר אישי לאמנות.

בשנת 1919, עם היווסדו של הבאוהאוס, הזמין האדריכל וולטר גרופיוס (Gropius), מייסד ה"באוהאוס", את איטן לווימיר, מקום היווסדו של בית הספר, ללמד קורס מבוא לציור. במשך ארבע השנים הראשונות של ה"באוהאוס" היה איטן המורה לציור הדומיננטי ביותר בבית ספר. לקורס שלימד הוסיף איטן ערכים לימודיים על אלה שאפיינו את הקורס הבסיסי שלימד בווינה. הוא הדגיש את הגילוי האישי של כל סטודנט כישות יוצרת, ולמעשה הדגיש את צדדיה ההבעתיים של האמנות באמצעות ממד ההפשטה.

גישה אקספרסיבית זו התנגשה עם דעותיו של גרופיוס שבשנת 1923 ביקש לשנות את אופי הלימודים בבית הספר מפיתוח אקספרסיביות לפיתוח מעורבות בעיצוב חברתי. בשל שינוי אופי הלימודים נאלץ איטן להתפטר.

בשנת 1923, לאחר עזיבתו, הקים בית ספר לאמנות בברלין, ובשנים 1932 עד 1938 לימד בבית ספר לטקסטיל "קרפלד". בשנת 1938 עבר חזרה לציריך ושם ניהל בית ספר לאמנות ואת המוזאון "ריטברג"
(Reitberg).

איטן כתב כמה ספרים תאורטיים, רובם עוסקים בתורת הצבעים ובחינוך לאמנות. בספריו מתייחס איטן לצבעים באמצעות צורות גאומטריות. בספר "אמנות הצבע: החוויה הסובייקטיבית והרציונל של הצבע"
(The Art of Color: The Subjective Experience and the Rationale of Colour) דן איטן בשתי גישות מנוגדות לצבע: האחת סובייקטיבית, והאחרת מתייחסת באובייקטיביות לחוקי הצבע. בספר "כוכב הצבע" (1921) (The Color Star) יצר איטן גלגל צבעים המשלב חוקי צבע אובייקטיביים עם תחושות סובייקטיביות פסיכולוגיות, פילוסופיות, דתיות ורגשיות. בספר "עיצוב וצורה: קורס בסיס בבאוהאוס
"
(Design and form: The Basic Course at the Bauhaus) מסביר איטן את קורס הבסיס שהגה ושהיה בעל השפעה גדולה על החינוך לאמנות במהלך המאה העשרים, ומדגיש את הרגישות לחומר ולצורה כעיקרון חינוכי מנחה.

איטן ג'והנס מתוך אתר Flickr
Fabkreis, 1961, מתוך אתר ויקיפדיה