על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

1968 פריז, צרפת

כרזה
מרד הסטודנטים, 19.5.68

"הסדנה העממית" (L'Atelier Populaire) התארגנה בתקופת מרד הסטודנטים בפריז. הסטודנטים והפועלים איחדו את הכוחות לשביתה כללית. הם השתלטו על משרדים, בתי חרושת ומוסדות חינוך, והפגינו נגד ממשלת דה גול (De Gualle) ומערכת החינוך שהחזיקה בערכים ובשיטות שמרנים. האקדמיה לאמנויות היפות (Ecole de Beaux Arts) הושבתה גם היא. סטודנטים השתלטו על הכיתות והסדנאות והדפיסו פוסטרים ועיתוני קיר 24 שעות
ביממה תחת השם "הסדנה העממית".

ההדפסים הפכו לכלי מהפכני, בעל השפעה בתקופה של היעדר אימון בכלי התקשורת הממשלתיים. הסטודנטים והפועלים התאספו מדי יום לישיבה שבחרה בקפידה כיתובים ודימויים לכרזות שעסקו בענייני היום. אחר כך היו מדפיסים את הכרזות בהדפס משי או ליטוגרפיה, ונציגי הפועלים ביחד עם נציגי הסטודנטים היו מפיצים אותן בעיר. הכרזות, בעלות עיצוב חסכני וישיר, השפיעו על עיצוב הכרזות בעולם.

הכרזה "La Chienlit c'est lui!" - "ה chienlit - זה הוא!" הוצאה כתשובה לאמירתו של ראש ממשלת צרפת, דה גול: "La Reforme oui, la Chienlit non!" - "כן לרפורמה (בחינוך) לא לבלגן!". העיצוב הוא חסכוני מאוד. על רקע לבן נראית דמות, מתחתיה, במרכז הכרזה, כיתוב קצר בצבע שחור. הכרזה של הסדנה העממית מתבססת על משחק מילים שנוצר מן המשמעויות הרבות של המילה "chienlit". פירושי המילה הם גם אי-סדר, גם איש שמרטיב במיטתו, וגם בגד מצחיק. צלליתו של דה גול שמופיעה מעל הכיתוב שבכרזה היא דמות קריקטוריסטית, מצחיקה, מאלו שמציירים תלמידים בשולי מחברת: האף ארוך מאוד והידיים מורמות מעלה, והוא נראה כילד שמשחק ולא כאיש ממלכתי ומכובד. האצבעות מתוארות בממדים מעוותים, והדבר נותן תחושה גם של ציור ילדים בלתי מיומן, וגם של נזילות. הדמות קטנה יחסית לפורמט הכרזה, גם דבר זה תורם לתפיסתה כילדותית, כבלתי רצינית, כמצחיקה. הכיתוב והדימוי פוגעים בתדמיתו הסמכותית של ראש הממשלה.

מקורות

Barnicoat, J. (1972), A Concise History of Posters, Thames & Hudson, London.
McQuistion, L. (1993), Graphic Agitation, Phiadon, London.

כתבה: אלה טל

תוספות גולשים