על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

• עיצוב
  • ציור
  • פיסול
זאב רבן נודע בזכות תרומתו הגדולה לפיתוח הסגנון האמנותי היהודי-ארצ-ישראלי. הוא הצליח ליצור אמנות מקורית המשלבת יסודות אמנותיים אירופיים כגון ארנובו עם נושאים מקומיים ויהודיים. כמו כן הוא היה מורה לתחומי הגרפיקה, ויוזם תעשיות של אמנות שימושית מקומית, עיצוב גרפי, מזכרות ותשמישי קדושה.

זאב רבן נולד בלודז' בשנת 1890. אביו היה רב, ואמו הגיעה ממשפחת סוחרים אמידה. בילדותו למד לימודי יהדות מסורתיים ב"חדר". בשנת 1905 למד באקדמיה לאמנות במינכן, ובשנת 1907 למד באקדמיה הממשלתית בפריז. בשנת 1910 השתתף בעבודות עיטור אבן בתערוכה הבינלאומית הגדולה בבריסל. בשנת 1911 חזר לפולין.

בשנת 1912 עלה ארצה בעקבות הזמנתו של בוריס שץ ללמד בבית הספר החדש בצלאל. שנתיים לאחר מכן החל לנהל את מחלקת "המקשה" (היציקה) בבצלאל. בשנת 1913 הקים יחד עם מאיר גור אריה ושמואל פרסוב סדנת עבודה בשם "מנורה". בסדנה הם עיצבו תבליטים ומזכרות עשויים חומר. הנושאים שבהם עסקו היו סיפורי חד גדיא, סיפור שמשון והאריה, סיפורי אדם וחווה, קין והבל, ונופי הארץ ומקומות קדושים, לדוגמה תבליט עם אריה ו"שיר השירים". באותן שנים, עיצב רבן צלחות פסח ותשמישי קדושה שונים (כגון מנורות) בעבור סדנת "שרר" למזכרות וחנות המתנות "סטנסקי", לדוגמה, מתווה הכנה לקופסה לאתרוג. בנוסף עיצב רבן תכשיטים בעבור הצורף התימני יחיה ימיני, שעבד בקואופרטיב לאמנות של "בצלאל".

בשנת 1923 הקים יחד עם גור אריה את "בית עבודה לאמנות אינדוסטריאלית". יחדיו עיצבו סמלים מסחריים לחברות המובילות בארץ: חברות קו-אופ ציוניות, בנקים וחברות ביטוח, וכן את הדגמים לעיטורי האבן כולל כותרות העמודים בבניין "ימק"א" שנבנה בירושלים בשנת 1930. דוגמה יפה לסמל מסחרי שעיצב יחד עם שותפו היא "סמל לחברת הבנאים בפלשתינה" (1926). בשנת 1923 יצאה לאור מהדורה מאוירת של "שיר השירים".מהדורה נוספת יצאה בשנת 1930.

רבן היה גם ממקימי שכונת בית הכרם בירושלים. הוא דאג לעצב את סמל השכונה, שלטי פרסומת לעידוד התיישבות בשכונה ועוד. בשלהי שנות העשרים וראשית שנות השלושים היה רבן פעיל ביותר: הוא עיצב אריחי קרמיקה שכיסו מבנים רבים ברחבי תל אביב,דלתות פליז לבית המרפא נתן שטראוס (1929-1928), פסל של אריה מכונף על גג בניין "ג'נרלי" בירושלים (1934). כמו כן, עיצב רבן את החלונות הצבעוניים של בית הכנסת הגדול בתל-אביב (1931).

זאב רבן תרם במלוא כשרונו למען פיתוח היישוב היהודי בארץ. הוא עיצב פרסומות ואריזות לחברות פרי ההדר השונות, עיצב כרזות לעידוד התיירות, למשל כרזה המפארת את ירושלים. בנוסף עיצב רבן כלים בעלי אופי יהודי לשימוש ביתי, ופיתח סגנונות כתיבה בעברית, כולל גופנים לאותיות עבריות. דוגמה לפרסומת שעיצב היא הפרסומת לביקור בארץ משנת 1926.

במהלך השנים החל זאב רבן לאבד את ראייתו, ובשנות השישים חלה במחלת הפרקינסון. הוא נפטר בשנת 1970 בירושלים. בין תלמידיו נמנים ראובן רובין ונחום גוטמן.

זאב רבן השכיל לשלב בין סגנונות אירופיים בני זמנו, כמו סגנון הארנובו, לבין טכניקות של אמנות שימושית מן המזרח ומוטיבים יהודיים ותנ"כיים. הוא הצליח לפתח שפה עיצובית מקורית עשירה במוטיבים, עיטורים וטיפוגרפיות ייחודיות. יצירתו הסגנונית החדשה אפיינה את הסגנון החזותי של "בצלאל" בשלושים השנה הראשונות של בית הספר.

בשנת 2001 התקיימה לזכרו תערוכה רטרופספקיבית במוזאון תל אביב.

מקורות
בת שבע גולדמן אידה, זאב רבן - סימבוליסט עברי, הוצאה משותפת של יד בן צבי ומוזיאון תל אביב (2001).
מוזאון ישראל - מאגר המידע

Farkash Gallery - Raban Zeev