על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

• ציור
  • פיסול
  • תאטרון

מנהיג הקבוצה הקונסטרוקטיביסטית ולדימיר טאטלין החל את דרכו האמנותית כצייר איקונות, אולם בתוך זמן קצר הוא עבר ללמוד בבית הספר הגבוה לאמנות במוסקבה. טטלין התעניין באמנות הרוסית העממית כל חייו, והשפעת ניכרה היטב ביצירותיו.

בשנת 1911 פגש טטלין באמנים הפוטוריסטים האחים בורלוק (Burluk) ומיכאיל לריונוב (Larionov), ודרכם נחשף להתפתחויות חדשות באמנות המערבית. מקור נוסף שהשפיע על עבודתו היה האוספים הפרטיים של פטרוני אמנות, ביניהם מורוזוב (Morozov) ושצ'וקין (Shchukin). אוספים אלו כללו יצירותיהם של אמנים אירופאים מודרנים: פיקסו, גוגין, מטיס, ואמנים פוביסטים.

בין השנים 1915-1911 עבד טטלין עם אמנים בעלי מגמות קוביסטיות פוטוריסטיות. למשל האמנית והמעצבת לובוב פופובה ואחרים. הוא היה למאייר הראשון של המשוררים הפוטוריסטים, כמו המשורר והאמן הידוע מייקובסקי, ועיצב תפאורה לתאטרון.

בשנת 1914 הוא שהה בברלין ובפריז, ושם ביקר בסטודיו של פיקסו. בחזרתו מפריז, תחת השפעה של פיקסו ובראק, טטלין יצר את התבליטים המהפכניים הראשונים שלו ("תבליט ציורי" 1914-1913) שהתפתחו מאוחר יותר ל"תבליטי פינה" (1915-1914) המפורסמים שלו. התבליטים היו מופשטים לגמרי, בשונה מעבודות קוביסטיות, ונעשו מחומרים תעשייתיים.

אחרי המהפכה הבולשביקית (1917) תמך טטלין, כמו אמנים אוונגרדים רבים אחרים, בשלטון החדש באופן פעיל. הוא מונה לאחראי על האמנויות, וכך הפך לאחת מדמויות המפתח בתכנית של לנין ל"תעמולה מונומנטלית". כחלק ממימוש התוכנית הוא יצר את "המונומנט לאינטרנציונל השלישי" (1920-1919) המפורסם שלו.

טטלין היה פעיל מאוד בתחום החינוך לאמנות. הוא לימד במוסדות להשכלה גבוהה המכשירים אמנים ומעצבים. הוא שימש כראש מחלקת עבודות עץ ומתכת בבית הספר לאמנויות וחוטמא"ס, ומאוחר יותר כראש מחלקת הקרמיקה. הוא עיצב רהיטים ("כיסא", 1927), כלים ולבוש לפועלים. עבודתו המהפכנית האחרונה הייתה עיצוב אופניים מעופפים שנקראו על שמו "אופני טטלין". (ראו תמונות: טטלין מדגים את האופניים, השרטוט של טטלין לאופניים)

החל בשנת 1933 הוא עבד כמעצב תפאורה בתאטרון, ושינה כיוון לציור פיגורטיבי במסגרת יישור הקו עם דרך הביטוי של סגנון הראליזם הסוציאליסטי שהונהגה בחסות סטלין.

מקורות

iama, A. and others (1996), The Dictionary of the Art History, Grove, New York.
Lucie-Smith, E. (2000), Lives of the Great 20th century Artists, Thames & Hudson, London.
Milner, J. (1983), Vladimir Tatlin and the Russian Avant-Garde, New Haven, London.

כתבה: אלה טל

מתוך אתר ויקיפדיה