על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר
עמלנט משרד החינוך דף בית

מנורת "וונדארם", ברנדט מריאן Wandarm
1927 באוהאוס, גרמניה

מריאן ברנדט היא מעצבת גרמניה שלמדה לימודי עיצוב בבית הספר ה"באוהאוס". במהלך לימודיה היא הצטרפה לקורס מתכת, ויישמה את עקרונות ה"באוהאוס" בעבודותיה. ברנדט נחשבה לתלמידה מוכשרת ביותר, ורבים מעיצוביה יוצרו באופן מסחרי.

מנורת ה"וונדארם" ("זרוע הקיר"), עוצבה על ידי ברנדט בשיתוף עם המעצב הין בריידנדיק, בשנת 1928 במסגרת פרויקט לשיעור עיצוב ב"באוהאוס". מנורה זו היא בין העיצובים החשובים ביותר שמקורם ב"באוהאוס", וזאת בשל יכולתה להתאים לשיטת הייצור ההמוני.

המנורה מותאמת במיוחד לשידות בצד המיטה או לשולחנות קריאה וכתיבה, והיא עשויה משילוב של ברזל ופלדה, חומרי עיצוב שבהם התמקדה ברנדט במהלך לימודיה. ראש המנורה עוצב בצורת פעמון על מנת להעניק לאור מיקוד וכן לפרוס את נפילתו באופן שווה. כמו כן ראש המנורה הוא יחידה נפרדת מחלקי המנורה האחרים והוא ניתן לכוונון על ידי שחרור הבורג המחבר בינו לבין צוואר המנורה. בנוסף, ניתן היה להתאים את ראש המנורה לגרסאות שונות של רגליים וזרועות, לדוגמה מנורת השולחן שיוצרה גם היא על ידי חברת קנדם ("קורטינג-מטיסון") (Kandem).

צוואר המנורה ניחן בעדינות פואטית; העיקול משווה לו מראה כשל צוואר ברבור ומעניק לו רכות ואצילות. רגל המנורה מעוצבת בצורת טריז, והיא מתוכננת באופן כזה שיאפשר לה להסתיר את הכבל החשמלי.

מנורת ה"וונדארם", זכתה לפופולאריות רבה, והיא יוצרה על ידי חברת קנדם שמושבה בלייפציג, גרמניה.

מקורות

Fiell Charlotte and Peter (2000), Industrial Design A-Z, Taschen, Italy, pp.102-103
Marianne Brandt and the Bauhaus
Marianne Brandt Contest 2001