על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

בצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב Bezalel
1906 ירושלים

קישור לאתר

"בצלאל" נוסדה בשנת 1906 בידי בוריס ש"ץ, אמן יהודי-בולגרי. שמו המלא של המוסד היה "בית המדרש למלאכת האמנות".

את הרעיון להקמת "בצלאל" הגה ש"ץ עוד ב-1901 בקונגרס הציוני הראשון. הרעיון המקורי של ש"ץ היה שבית הספר לאמנות בארץ ישראל יכשיר ירושלמים צעירים על מנת שיוכלו להתפרנס בכבוד. מטרה נוספת, חשובה לא פחות, הייתה לקדם אמנות יהודית המתבססת על מוטיבים יהודיים ומקומיים (ערביים). בנוסף לאוריינטליזם, הושפע המוסד מרעיונותיו של מייסד תנועת הארטס אנד קרפטס ויליאם מוריס (Morris).

המורים שלימדו ב"בצלאל" היו אמנים ידועים בארצם: ליליאן (Lilien), שמואל הירשנברג (Hirshenberg), אבל פאן (Pann) ואחרים. הם דגלו בסגנון האקדמי והתעלמו מהאמנות החדשה של התקופה (פוסט-אימפרסיוניזם, פוביזם וכו'). גישתם זו יצרה חיכוכים בינם לבין תלמידים אחדים.

בשנה הראשונה להיווסדו התקבלו "עשרה" תלמידים בטווח הגילים 21-12. ב- 1911 מספר התלמידים עלה ל- 460. בין 32 המחלקות היו מחלקת רהיטי מקלעת, מחלקת עבודות כסף (התחלקה לעבודות בסגנון תימני ולעבודות בסגנון אשכנזי), מחלקת עבודות שן, מחלקת עבודות צדף ואחרות. בנוסף ללימודי אמנות לימדו באקדמיה עברית וזואולוגיה. ש"ץ הקים ספרייה ומוזיאון שמטרתו היתה להציג לפני הסטודנטים מוטיבים מאמנות יהודית (מאוחר יותר השתלב במוזאון ישראל) כמו כן הוא דאג הן להתפתחות הרוחנית והן להתפתחות הפיזית של התלמידים (התקיימו שיעורי התעמלות ושיעורי מוסיקה).

תרומתו החשובה של ש"ץ היתה בארגון תערוכות של "בצלאל" בארץ ומחוצה לה.

"בצלאל" של ש"ץ נסגר ב- 1929 מפאת מצוקה כספית וארגונית.

ב- 1935 הקימו האמן יוסף בודקו וחבריו את "הבצלאל החדש". רוב המורים שלימדו במוסד היו יוצאי גרמניה; הדגש המיוחד בלימודים הושם על מקצועיות. בין המחלקות ב"בצלאל החדש" היו גרפיקה שימושית, מתכת, אריגה (עד 1965), כתב, גרפיקה חופשית, פיסול.

"בצלאל" עבר תהליך ארוך של עיצוב עד שהוכר כמוסד אקדמי. ב- 1969 הוא קיבל את שמו הנוכחי - "האקדמיה לאמנות ועיצוב"; ב- 1975 הוא קיבל זכות להעניק תואר אקדמי לבוגריו; ב- 1986 הוא עבר למיקומו הנוכחי, בהר הצופים.

כיום פועלות ב"בצלאל" המחלקות: אמנות, אנימציה, עיצוב תקשורת חזותית, עיצוב קרמי, צילום, וידאו, אדריכלות, עיצוב תעשייתי, צורפות, והיחידה להיסטוריה ותאוריה.

המוסד מקיים תערוכות וירטואליות ותערוכות שלתלמידיו ומוריו בבניין של "בצלאל".

מקורות
עפרת, ג' (1987), בצלאל החדש, בן צבי, ירושלים.
תמוז, ב', לויטה, ד', עפרת, ג' (1987), סיפורה של אמנות ישראלית, מסדה, תל אביב.

Shechori, R. (1974), Art in Israel, Sadan, Tel Aviv.

בצלאל - ציוני דרך

כתבה: אלה צ'רניאק