על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר
עמלנט משרד החינוך דף בית

בלאק מאונטיין קולג' Black Mountain College
1957-1933 דרום קרוליינה, ארה"ב
בלאק מאונטין קולג' היה מוסד אקדמי ניסויי לאמנויות החופשיות. הקולג' פעל בין השנים 1957-1933 באזור שנקרא "בלאק מאונטין", בדרום קרוליינה שבארצות הברית. בשנות הארבעים והחמישים המוקדמות הוא שימש כמרכז לקבוצה של ציירים, אדריכלים, מוזיקאים ומשוררים הקשורים בעיקר להתפתחות המיצג ועבודות רב-תחומיות.

הקולג' נוסד על ידי ג' א' רייס (Rice) וקבוצת תלמידים ומורים של רולינס קולג'
(Rollins College). המוסד דגל ברעיונות פרוגרסיביים של שיתוף פעולה בין החינוך הרשמי לחיי הקהילה. בתכנית הלימודים הושם הדגש על אמנויות, ולא ניתנו ציונים באופן המקובל. המקום מראשיתו נרכש ונוהל על ידי צוות המורים. כמות התלמידים שהתקבלו למוסד הייתה מוגבלת מאוד.

ב- 1933 היה ג'וזף אלברס (Albers) הראשון מבין המהגרים הגרמנים שהגיעו מהבאוהאוס (Bauhaus) ללמד במקום. הוא לימד קורסים בעיצוב ובצבע, העביר סדנאות בסריגת שטיחים, עבודה בעץ, דפוס, צילום וכריכת ספרים.

ב- 1934 ארגן הקולג' את תכנית הקיץ הראשונה שלו. תכניות הקיץ משכו אמנים חשובים ללמד דרמה וריקוד ולהשתתף בקונצרטים ובתערוכות.

בין המרצים שלימדו בתוכנית הקיץ היו ליונל פיינינגר (Feininger), וולטר גרופיוס
(Gropius), אוסיפ זאדקין (Zadkine), ג'ון קייג' (Cage), מרסה קונינגהיים
(Cunningham), וילהלם דה קונינג (De Kooning), רוברט מותרוול (Motherwell), איליה בולוטובסקי (Bolotovsky).

הקולג' פרסם כתב עת - "בלאק מאונטין ריביו" שהופץ בכמויות קטנות אך היה מוכר בין האינטלקטואלים בשל הפרסומים החדשניים שלו בתחום השירה, המוזיקה, המחול והאמנות הפלסטית. עם הקולג' מזוהות כמה פריצות דרך ביצירה, כגון: הכיפה הגאודזית של בקמינסטר פולר (Fuller) במחצית השנייה של שנות הארבעים של המאה העשרים. ב- 1952 הציג הקולג' ג'ון קייג' את המיצג המוזיקלי הראשון שלו; "חברת ריקוד של קונינגהיים" (Cunningham Dance Company) נוסדה בקולג' ב- 1952.

עם תלמידי המוסד נימנו בשנים שונות ג'ון צ'מברלין (Chamberlain), רוברט ראושנברג (Raushenberg), סי טוומבלי (Cy Twombly) ורבים אחרים.

מקור

Akiama, A. and others (1996), The Dictionary of the Art History, Grove, New York, 1996.

כתבה : אלה טל

תוספות גולשים