על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר
עמלנט משרד החינוך דף בית

אסכולת פרנקפורט Frankfurt School
1960-1923 גרמניה
אסכולת פרנקפורט הייתה קבוצת חוקרים שפיתחו תאוריות חברתיות מנקודת השקפה מרקסיסטית במסגרת "המכון למחקר חברתי בפרנקפורט", גרמניה.

"המכון למחקר חברתי", נוסד על ידי קארל גרונברג בשנת 1923 כתוספת לאוניברסיטה של פרנקפורט. בשנת 1930 מנהל המוסד היה מקס הורקהימר (Horkheimer). הוא גייס לשורותיו כמה תאורטיקנים מוכשרים, ביניהם: תיאודור אדורנו (Adorno), אריך פרום, הרברט מרקוזה (Marcuse), וולטר בנימין (Benjamin).

חברי האסכולה פיתחו תאוריה חברתית המבוססת על מרקסיזם, על הפילוסופיה של הפילוסוף הגרמני בן המאה התשע-עשרה פרידריך הגל ועל היבטים פסיכואנליטיים, אקזיסטנציאליסטיים. הם השתמשו בעקרונות מרקסיסטים בסיסיים, כמו המטרייליזם ההיסטורי, על מנת לנתח את היחסים החברתיים בתוך חברה קפיטליסטית. גישה זו המוכרת כתאוריה ביקורתית הניבה מאמרי ביקורת רבים שפורסמו ב"מגזין למחקר סוציאלי" של "המכון למחקר חברתי בפרנקפורט". בין הנושאים שהעסיקו את חברי האסכולה היו יחסים בין אנשים ומוסדות, ניתוח-על של החברה באמצעות הכלכלה, הפוליטיקה ושיטות חברתיות. הם ביססו את המושג "פילוסופיה חברתית" בשלבם בעיות פילוסופיות בבעיות אמפיריות.

בנוסף יצאה התאוריה של חברי האסכולה נגד תקשורת ההמונים ונגד תעשיית התרבות (מונח שנתבע על ידי אדורנו והורקהימר והתייחס למכלול פעילות התקשורת) אשר הגדירה והכתיבה, לטענתם, את המושגים שבהם משתמש הציבור הרחב בדרכי החשיבה שלו ובראיית עולמו. מאמרי הביקורת של חברי האסכולה ייחסו לתקשורת ההמונים ולתעשיית התרבות מעמד של שליטה אידאולוגית ההורסת את האינדיבידואליות של היחיד ואת הפוטנציאל למהפכה בקרב מעמד הפועלים.

עם עליית הנאצים לשלטון (1933) נאלצו רבים מחברי האסכולה לעזוב את גרמניה, והיו מהם שמצאו מקלט בארצות הברית. המכון למחקר חברתי צורף לאוניברסיטת קולומביה עד שנת 1949, ולאחר מכן בראשית שנות החמישים הושב לפרנקפורט.

מקורות

Britannica multimedia 99,CD-ROM, Frankfurt School , Britannica, 1999.
Illuminations
Marxist Media Theory