על האתר | תוכנית הלימוד | צור קשר

• עיצוב
  • אדריכלות
  • תאוריה

וולטר גרופיוס נולד בברלין 18-ב במאי 1883, למד אדריכלות באוניברסיטאות ברלין ומינכן, אך לא השלים את חוק לימודיו.

משנת 1907 עד 1910 עבד גרופיוס במשרד אדריכלים בברלין לצד פטר בהרנס, שהיה אחד האדריכלים המקוריים והחדשנים באותה תקופה בברלין. הוא החל כמתלמד אולם במהירות התמנה כעוזרו הראשי של בהרנס. בהרנס הטיל עליו לעזור לו בתכנון בית החרושת לטורבינות חשמל AEG. בבניין זה נעשה ניסיון ליישם את העקרונות החדשים של האדריכלות התעשייתית.

ב-1910 עזב גרופיוס את משרדו של בהרנס והחל לעבוד כאדריכל עצמאי. הוא בנה את בית החרושת לנעליים "פאגוס" (Fagus Shoe Factory) באלפרד גרמניה , בניין שהיווה פריצת דרך באדריכלות המודרנית בשימוש בחומרים ובטכניקות בנייה חדישים. בשנת 1911 הוא הצטרף לארגון ה"וורקדבונד"
(Deutcher Werkbund) - איגוד המעצבים הגרמני. הוא עיצב מודל לבית חרושת שהתבסס על שילוב של ברזל וזכוכית. עבודה זו ובניין פאגוס פירסמו אותו בכל רחבי אירופה.

אחרי מלחמת העולם הראשונה הוא מונה למנהל של בית ספר לאמנות בווימר, גרמניה - הבאוהאוס. גרופיוס הציג גישת הוראה שונה; גישתו שמה דגש על איחוד בין אמנות וטכנולוגיה ועל שילוב בין אמנות, עיצוב ואדריכלות. גישה חינוכית זו תרמה רבות למהפכה בעיצוב המודרני.

ב-1925 כאשר בית הספר עבר לעיר דסאו שבגרמניה, תכנן גרופיוס את מכלול המבנים של בית הספר, והיה אחראי אף לעיצוב הפנים. על פי תפיסתו על המבנה להיות פונקציונאלי וחסכוני, מושתת על צורות גיאומטריות פשוטות, ללא עיטורים מיותרים. את שלד הבטון עטף גרופיוס בקירות וילון מזכוכית ב-1929 התפטר גרופיוס ממשרתו כמנהל הבאוהאוס והחל קריירה כאדריכל עצמאי. בתקופה זו עסק בבנייה של בתי דירות למגורים שמאופיינים בבנייה סטנדרטית ופונקציונאלית.

התנגדותו לשלטון הנאצי הביאה אותו לעזוב את גרמניה ולהגר לאנגליה. באנגליה שהה גרופיוס שנים אחדות ולאחר מכן היגר לארצות הברית והצטרף לבית הספר לעיצוב באוניברסיטת הווארד. בין השנים 1938 ל-1953 הוא שימש שם כראש בית-הספר, ובתפקידו זה הציג לפני הסטודנטים את עקרונות הבאוהאוס.

ב - 1946 ייסד גרופיוס קבוצה שנקראה "ארכיטקטים בשיתוף פעולה" (The Architects Collaborative). במסגרת קבוצה זו הוא תכנן פרויקטים חשובים, ביניהם השגרירות האמריקנית ביוון.

גרופיוס היה מבין האדריכלים והמעצבים החשובים של תנועת המודרניזם. חשיבותו היא גם בהיותו הוגה דעות ומחנך שקידם את תנועת המודרניזם והפיץ את רעיונות הבאוהאוס באנגליה ובארצות הברית.

גרופיוס נפטר בבוסטון, ארצות הברית, בשנת 1969, והוא בן 86.

מקורות
אמנות בעידן הטכנולוגי, יחידה 5, הוצאה לאור של האוניברסיטה הפתוחה, תל אביב עמ' 34-23, 1982.

Walter Gropius: Architekt Deutsches Historisches Museum, Berlin

כתב: נתנאל שי