הקדמה

חפש

לימפומה- Lymphoma

סיפור מקרה
ג.מ. בן 70, בריא ,בדרך כלל, מלבד אשפוז אחד בעברו עקב דלקת ריאות. ג.מ.פנה לרופא המשפחה מכיוון שסובל מזה 7 ימים מחום אשר אינו חולף למרות טיפול. הוא אינו מתלונן על כאבים או תלונות נוספות אך לשאלתו של הרופא הוא מציין כי בשלושת החודשים האחרונים הוא ממעט לאכול, "כי פשוט אין לו תיאבון" לדבריו, ירד כ-8 ק"ג ממשקלו וסובל מהזעה מרובה בלילה עד כדי החלפת בגדים. בספירת דמו ישנה רמה גבוהה מאד של לימפוציטים ובמשטח דם נצפו תאים שמוצאם בתאי דם לבנים מסוג B (תאים מסוג ריד-סטיינברג).
בעיות המטופל ג.מ.
1. חום גבוה למרות הטיפול.
2. חוסר תאבון.
3. ירידה במשקל.
4. הזעות לילה מרובות.
5. רמה גבוהה של לימפוציטים בדם.
6. תאי דם לבנים מסוג B (תאי ריד-סטיינברג)
התלמיד יזהה את הסימנים  האובייקטיביים והסובייקטיביים

אלו שאלות עולות מקריאת סיפור המקרה ?
1. מהם הערכים התקינים של רמת הלימפוציטים בדם, ומהי רמתם בלימפומה?
2. אלו סוגי לימפוציטים קיימים ומה תפקיד תאי דם לבנים מסוג B?
3. מדוע ירד המטופל במשקל ומדוע היו הזעות מרובות בלילה?
ניתן להוסיף שאלות נוספות שמועלות ע"י התלמידים.

מבוא
מערכת הלימפה (Lymphatic System) היא מערכת נימים, צינורות דקי דופן וקשרי לימפה המוליכים נוזל דמוי פלזמה ותאים מן הרקמות אל כלי הדם.
תפקיד מערכת הלימפה: להוליך את נוזל הלימפה ולהוביל תאים של המערכת החיסונית אל קשרי הלימפה (הידועים גם בשמם העממי "בלוטות הלימפה- "מח העצם ,השקדים, דפנות מערכת העיכול וכד') ומשם אל מחזור הדם. בכך מסייעת המערכת לנקז את עודפי הנוזלים הנוצרים ברקמות ומאפשרת תגובה חיסונית יעילה כנגד פתוגנים (וירוסים, בקטריות וכד') שפלשו לגוף.

סוגי לימפומות
לימפומה (Lymphoma) היא גידול סרטני של קשרי הלימפה או של מערכת הלימפה.
על פי  ארגון הבריאות העולמי לימפומה מסווגת לחמישה סוגים עיקריים:

לימפומות הודג'קין - בהן מופיעים, תאים מיוחדים (תאי ריד-סטרנברג)
                                 שמוצאם בתאי דם לבנים מסוג B.
לימפומות בתאי דם לבנים מסוג B.
ל
ימפומות תא T
לימפומות בתאי הרג טבעי
לימפומות אחרות

עד שנת 2001 נהוג היה לחלק את עשרות סוגי הלימפומות הידועות לשתי קבוצות עיקריות:
1. לימפומות הודג'קין .
2. לימפומות שאינן הודג'קין.

לימפומת הודג'קין מופיעה בקשרי הלימפה ואילו לימפומות אחרות עלולות להופיע בכל מקום בו נמצאת מערכת הלימפה. שיעור ההחלמה הממוצע מלימפומות עומד באופן גס על כ-50%, בעוד שבלימפומות מסוג הודג'קין קלאסי ניתן להשיג החלמה בסבירות העולה על 90%, בכפוף לאבחון מהיר דיו והתאמת תוכנית טיפולים מתאימה.

אפידמיולוגיה
לימפומה היא הסרטן הנפוץ ביותר מכל סרטני הדם בעולם המערבי.
לימפומה מייצגת כ-5.3% מכלל הסרטנים. בארצות הברית 55.6% מכלל סרטני הדם הם לימפומה. מכיוון שלימפומה קשורה ישירות למערכת החיסון, חולים אשר יש להם מערכת חיסון חלשה (לדוגמה- איידס) או חולים הנוטלים תרופות מסוימות, יש להם סיכוי גבוה למחלת הלימפומה. מעל מחצית מהמקרים תלווה המחלה בגרורות.

אטיולוגיה
אין אטיולוגיה ידועה ללימפומה שאינה הודג 'קין ,אולם ישנם מחקרים המצביעים על קשר אפשרי בין זיהומים ע"י וירוסים מסוימים :וירוס האיידס HIV, וירוס אפשטיין בר EBV, הליקובקטר פילורי ,
לבין התפתחות המחלה.

סימפטומים
אנורקסיה ,חוסר תאבון ואיבוד משקל, קוצר נשימה, חולשה, חום ממקור לא מוסבר (בלי דלקת), בעיות בקשרי הלימפה (כאב, נפיחות, צורה ומרקם שונים מהרגיל), הזעת לילה, גירודים ועוד.

אבחנה
יש לבצע אבחנה מבדלת על מנת לאבחן את הלימפומה ולוודא שלא מדובר בסוגים אחרים של סרטן, או בגורם אחר להגדלת קשרי הלימפה (בלוטות) כמו זיהומים שונים .
האבחנה של לימפומה מבוססת על:
1.  תלונות החולה.
2. בדיקות דם שנערכות לשם הערכת תפקודם של איברים מרכזיים וכוללת גם ספירת-דם .
3. סוגים שונים של דימות , לדוגמה- צילום רנטגן,   נהוג להשתמש גם בשיטות הדמיה נוספות,  לרוב בטומוגרפיית פליטת פוזיטרונים  Scan )PET ( כדי לאתר מרבצים לימפטיים נוספים.
4. הדרך המקיפה ביותר והמדויקת לאבחון היא על ידי ביופסיה.

טיפול ופרוגנוזה
הטיפול בממאירות (סרטן ממאיר) מסוג לימפומה, כוללת בדרך כלל הקרנות או/ו טיפול כימותרפי כתלות בסוג הלימפומה. הפרוגנוזה תלויה גם היא בסוג הלימפומה. ברב הסוגים הסיכוי הוא גדול מ- 50% לשרוד את המחלה ביחד עם הטיפול המתאים. אם ישנן גרורות והסתבכויות אחרות הסיכוי יורד.

גרסה להדפסה גרסה להדפסה

כל הזכויות שמורות במשרד החינוך למינהל למדע ולטכנולוגיה בשיתוף מרכז פדגוגי טכנולוגי (מפ"ט) עמל
האתר תוכנת ע"י GoNet Software Solutions
ראו תנאי שימוש