הקדמה

דף הבית  | על האתר  | צור קשר
חפש

מונחים בפולמונולוגיה

דרכי נשימה עליונות (Upper respiratory tract)
דרכי הנשימה העליונות כוללות את חלל האף, הלוע, הגרון, קנה הנשימה, ולעיתים גם את הסמפונות הגדולים. זהו מסלולו של האוויר לפני הגיעו אל הריאות לחילוף הגזים.

דרכי נשימה תחתונות (Lower respiratory tract)
דרכי הנשימה התחתונות כוללות את הברונכוסים (סמפונות) הקטנים, ברנוכיולות ונאדיות הריאה, והן מהוות את מסלולו של האוויר בתוך הריאות.

פרינקס (pharynx)
הפרינקס, הוא הלוע, הוא מקום המעבר המשותף של אוכל בדרכו לוושט ואוויר בדרכו אל קנה הנשימה. מחלקים את הלוע לשלושה חלקים מרכזיים:
 Nasopharynx (לוע אפי),   Oropharynx(לוע פומי) ו- Laryngopharynx (לוע גרוני).

לרינקס ((Larynx
הלרינקס הוא האזור בגרון שבו נמצאים מיתרי הקול והאוויר הנשאף עושה את דרכו אל קנה הנשימה. הלרינקס ממוקם מתחת ללוע, ומעל לקנה הנשימה. הוא בנוי מקבוצה של סחוסים ושרירים שונים המפעילים את מיתרי הקול.

קנה הנשימה (Trachea)
צינור בעל דפנות דקים הבנוי מטבעות סחוס בצורת פרסת סוס (האות  (U אשר ביניהן (בהיקף) יש שריר חלק (לא רצוני). קנה הנשימה בנוי מסחוס, השומר על גמישותו. הוא מחבר את הגרון אל שני הסמפונות העיקריים.

עץ הסמפונות (Bronchial tree)
תיאור של התפצלויותיהן המרובות של דרכי הנשימה התחתונות. קנה הנשימה מתפצל לשני סמפונות ראשיים, אחד מימין ואחד משמאל, המתפצלים בעצמם בפיצולי משנה מרובים מאוד. הפיצולים הרבים מכונים "דורות", ודומים בצורתם לעץ בעל ענפים.

אונות הריאה (Lung lobes)
הריאה מחולקת לאזורים בעלי עצמאות תפקודית, המקבלים אספקה נפרדת של אוויר ודם משאר אזורי הריאה. אזור עצמאי שכזה נקרא אונה. בריאה הימנית שלוש אונות, ובריאה השמאלית שתי אונות בלבד.

נאדיות הריאה ((Alveoli
נאדיות הריאה הם מבנים מיקרוסקופיים בצורת שלפוחיות, העטופים בנימי דם רבים ונמצאים בקצות הסמפונות בריאות. הנאדיות מתחילות להופיע החל מההתפצלות ה-16 בריאה. מספר הנאדיות עולה ככל שמתקדמים במורד העץ הריאתי. דרכם מתרחש חילוף הגזים בין הריאות והדם. הנאדיות מוקפות ברשת נימים,  ויש להן דפנות דקים מאוד המאפשרים מעבר חמצן (O2) מן הריאות אל הדם ופחמן דו-חמצני (CO2) מן הדם אל הריאות.

קרום הצדר (Pleura)
הריאה עטופה בקרום דו שכבתי, הנקרא צדר או פלאורה. הקרום הפנימי נקרא פלאורה ויסצרלית, והקרום החיצוני נקרא פלאורה פריטאלית. הפלאורה משתתפת בתהליכי השאיפה והנשיפה באמצעות הלחץ השלילי שנוצר בין שתי השכבות.

ספירומטריה (spirometry)
בדיקה של תפקודי הריאה, הבודקת את נפחי הריאה השונים. בבדיקת ספירומטריה מודדים את נפח הריאה בזמן נשימה רגילה ובזמן שאיפה ונשיפה מאומצת, וניתן למדוד את הנפח המתחלף ((tidal volume, נפח הרזרבה הנשיפתי ((IRV ועוד.

עישון אקטיבי ((Active smoking
העישון בפועל של אדם מעשן. העישון מסוכן מאוד לבריאות והוא גורם סיכון למחלות רבות, ובעיקר סרטן מסוגים שונים, מחלות לב וכלי דם ועוד.

עישון פסיבי  (Passive smoking)
חשיפה לעשן סיגריות, המכיל חומרים מסוכנים רבים, שלא על ידי עישון ישיר, אלא בעקיפין. כאשר אדם נמצא בקרבה למעשן הוא נחשף בעל כורחו לעשן הסיגריות ולנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה זו.

כיחלון ((Cyanosis
כיחלון הוא הופעת גוון כחול ברקמות, בעיקר בשפתיים ובקצות האצבעות, המייצג בעיה באספקת החמצן לרקמות. כיחלון מופיע כאשר ההמוגלובין בדם לא קשור באופן יעיל לחמצן. כיחלון יכול להופיע במחלות ריאה רבות, והדבר מרמז על בעיה ריאתית או לבבית חריפה.

הרעלת CO (Carbon monoxide poising)

פחמן חד-חמצני, CO, הוא גז רעיל שנקשר אל ההמוגלובין שבכדוריות הדם. גז הפחמן החד- חמצני נקשר בזיקה מרובה אל ההמוגלובין, ולא מאפשר קשירה והעברה של חמצן לרקמות.  מצב זה עלול לגרום למחסור חמור של חמצן בגוף, עד לסכנת מוות.

גרסה להדפסה גרסה להדפסה

כל הזכויות שמורות במשרד החינוך למינהל למדע ולטכנולוגיה בשיתוף מרכז פדגוגי טכנולוגי (מפ"ט) עמל
האתר תוכנת ע"י GoNet Software Solutions
ראו תנאי שימוש