מניעת עישון
נזקי מרכיבי העישון:
א. הניקוטין, המרכיב הרעיל ביותר בעישון, גורם לכווץ קוטר כלי הדם ובכך מעלה את הדופק, מעלה את לחץ הדם ויוצר מצב של אספקת דם פחותה לאיברים השונים בגוף ולפגיעה בתפקודם. שינויים אלה עלולים לגרום לנזקים ישירים ועקיפים לשריר הלב ולעורקים הכליליים, להפרעות קצב ולליקוי בזרימת הדם ובתפקוד טסיות הדם.
ב. הפחמן החד-חמצני (CO), הנמצא בריכוז של 6%-1% בעשן הסיגריות זיקה להמוגלובין גבוהה בהרבה מזו של החמצן, ולכן אספקת החמצן לשריר הלב קטנה. אצל חולים הלוקים בתעוקת חזה והחשופים לפחמן חד-חמצני, קטנה היכולת לבצע מאמץ קל ללא כאב תעוקתי שמתבטא בקוצר נשימה ובעיות בקצב הלב.
עקב נוכחות הפחמן החד-חמצני גם התהליך הטרשתי מואץ, בשל הפגיעה באספקת החמצן לכלי הדם עצמם.
ב. נזקי העישון: מחלות ריאה - ברונכיטיס, אסטמה, סרטן, נפחת (אמפיזמה) ומחלות לב וכלי-דם.
ג. חוקים בנושא מניעת עישון - עישון אקטיבי ופסיבי.
ד. עישון בזמן הריון והנזק לעובר.
ה. דרכים למניעת עישון
(מתוך המאמר "מניעת עישון וגמילה למה הם מעשנים?"
Israeli Journal of Family Practice - גליון מס' 149
1. מניעת חשיפה של ילדים ומתבגרים לעישון בבית, בעבודה, במקומות ציבור, בבתי ספר ומניעת צפייה בסרטים הכוללים עישון - כל אלו במשולב מקטינים את שיעור התחלות העישון בקרב מתבגרים.
2. שיחה עם רופא המשפחה נמצאה יעילה במניעת התחלות עישון בקרב מתבגרים. המפגש עם רופא המשפחה ארך שניות ועד 10 דקות, לפי הצורך, ועד מפגשים מובנים הכוללים ערכת הדרכה מקוונת .
3. תוכניות התערבות משפחתיות ובעיקר תוכנית התערבות במשפחות שבהן יש הורים מעשנים. בארץ נמצא כי שני הורים מעשנים לעומת שני הורים לא מעשנים מעלים את הסיכון לעישון במתבגר עד פי 5. למשפחות דומות בארה"ב הוצעה ערכת הדרכה אשר כללה כלים לעידוד דיון וחשיפה הדדית למרכיב הבריאותי ולנושא ההתמכרות לניקוטין ולעישון סיגריות וכדומה.